FAQ
FAQ HEROPENING ZWEMBADEN:
Hoe groot zijn de groepslessen?
Er is geen voorschrift voor de branche die de grootte van de groepslessen bepaalt. De regel dat we 1,5 meter afstand tot elkaar moet houden, geldt ook in onze zwembaden. De veiligheid van de bezoeker en de medewerker staat voorop. We vragen je om 1,5 meter afstand in acht te nemen tot elkaar en tot de instructeur, zodat iedereen veilig en met plezier kan komen zwemmen.
Hoe bepalen we het maximaal aantal gasten?
Dat is afhankelijk van de accommodatie. In de Sportfondsen-accommodaties zorgen wij ervoor dat onze bezoekers op veilige afstand van elkaar kunnen sporten en zich door de ruimtes kunnen bewegen. Wij houden daarbij rekening met 1,5 meter onderling afstand, zoals het RIVM ook adviseert.
Waarom mogen we wel binnen zwemmen, maar geen andere binnensporten doen?
Het kabinet heeft bepaald dat binnensporten niet zijn toegestaan en maakt daarbij een uitzondering voor binnenzwemmen. Dit komt omdat er nog onvoldoende kennis over de zogenaamde aerosolen en welke rol die spelen bij de verspreiding van het virus. In binnenruimtes kan tijdens het sporten een grote hoeveelheid virusdeeltjes kunnen ontstaan. Omdat hierover nog te weinig kennis is, is besloten binnen sporten vooralsnog niet toe te staan om het risico op het ontstaan van mogelijke brandhaarden te voorkomen.
Welke risico’s lopen we als we gaan zwemmen? Hoe groot zijn die risico’s?
Het coronavirus is onder ons, daar kunnen we niet om heen. Er blijft een risico als je elkaar opzoekt, echter is dit risico, volgens het RIVM beheersbaar. Wij volgen de richtlijnen Veilig Zwemmen in Coronatijd waarin staat beschreven hoe dat veilig kan en welke stappen gezet moeten worden om de hygiëne en desinfectie in zwembaden te waarborgen. Met inachtneming van de betreffende bepalingen/handvatten uit het protocol is zwemwater in zwembaden veilig om in te zwemmen. Het is daarom belangrijk om drukte te vermijden en 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Kunnen er ook weer zwemlessen gegeven worden?
Ja, zwemlessen voor iedereen ouder dan 12 jaar kunnen worden gegeven als kan worden voldaan aan de 1,5 meter regel. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
Moeten kinderen tot en met 12 jaar ook 1,5 meter afstand houden?
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Wel moeten zij zoveel mogelijk 1,5 afstand houden tot de zwemonderwijzer.
Moet een zwemonderwijzer 1,5 meter afstand houden tot de kinderen?
Ja, onze zwemonderwijzers houden voor hun eigen veiligheid zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot de kinderen. Dit geldt in ieder geval voor kinderen ouder dan 12 jaar. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat zoveel mogelijk 1,5 meter afstand wordt gehouden, tenzij het niet anders kan.
Mogen ouders mee naar binnen?
Wij vragen de ouders om te vertrekken nadat het kind naar de zwemonderwijzer begeleid is. Wanneer het niet anders kan en ondersteuning van de ouder nodig is bij de activiteit, mag een ouder aanwezig blijven. Wij doen dit voor de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers. Veilig sporten in onze accommodaties kan alleen wanneer we 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Daarbij moeten we drukte vermijden.
Hoe gaan we om met ouders die nog huiverig zijn en haar/zijn kind nog niet naar zwemles sturen?
Wij doen er alles aan om onze bezoekers veilig te kunnen laten sporten. Dat betekent dat we een beperkt aantal bezoekers toelaten, dat we 1,5 meter afstand tot elkaar mogelijk maken en dat wij nog vaker schoonmaken. Wij hanteren de richtlijnen van het RIVM en het protocol Verantwoord Zwemmen en de richtlijn Veilig zwemmen in coronatijd.
Hoe gaan we diplomazwemmen organiseren?
Wij kunnen diplomazwemmen organiseren, zolang wij ons houden aan het Protocol Verantwoord Zwemmen. De belangrijkste maatregelen hieruit zijn drukte vermijden, goede hygiëne en 1,5 meter afstand tot elkaar.
Mogen de kleedkamers gebruikt worden?
De wisselcabines in onze accommodaties zijn toegankelijk. Wij vragen je wel om deze zo kort mogelijk bezet te houden, zodat we drukte vermijden. Wij vragen je bovendien om thuis te douchen (voor en na het zwemmen) en thuis het toilet te gebruiken. Trek thuis alvast je zwemkleding aan onder je bovenkleding, zodat we geen oponthoud krijgen bij de kleedruimten. Op de locatie zelf wordt aangegeven waar je je kunt omkleden en waar je je kleding neer kan leggen. Neem een (grote) tas mee, omdat je deze meeneemt in de zwemzaal. De lockers kunnen niet gebruikt worden.
Mogen de douches gebruikt worden?
Nee, wij verzoeken je om thuis te douchen, zowel voor als na het zwemmen.
Mogen de toiletten gebruikt worden?
Wij vragen je geen gebruik te maken van het toilet, tenzij het echt niet anders kan.